Kdaj na pregled k otorinolaringologu?

Gorenjski Glas, Suzana P. Kovačič, december 2017

V primeru kakšnih težav vas otorinolaringolog pričakuje v svoji ambulanti? O tem in še marsičem smo se pogovarjali z Matejem Svetcem, dr. med., specialistom otorinolaringologije, ki ima že več kot dvanajst let izkušenj na tem področju.

Kakšne zdravstvene težave v področju ORL lahko povzroči v tem letnem času suh zrak, ki je posledica ogrevanja notranjih prostorov?

“V kurilni sezoni smo se razvadili prekomerno ogrevati bivalne ali delovne prostore, mnogi imajo doma ali na delovnem mestu namesto prijetnih 20 stopinj Celzija tudi po več kot 25 stopinj Celzija, ogrevanje prostora pa precej izsuši zrak in hkrati pospešuje kroženje zraka in s tem dvigovanje prahu. Omenjeno draži in suši sluznico zgornjih dihal, posledica je zapiranje in odpiranje nosu, nabiranje sluzi ali suhih oblog v nosu, draženje v žrelu in grlu, siljenje na suho pokašljevanje in pojav prehodne hripavosti. Težave niso življenjsko ogrožajoče, so pa precej nadležne, motijo tako posameznika kot njegovo okolico. V teh primerih sta dve možnosti reševanja težav – prilagoditev stanja v okolici in skrb za vlažnost svoje sluznice. Prvo je pogosto težko zaradi siljenja k čim večji porabi energije s strani energetskih lobijev in zaradi razvajenosti posameznikov z lahkotnim oblačenjem v pregretih prostorih, drugo pa zahteva strog režim rednega vlaženja sluznice, kar pa med spanjem ni mogoče. Najprej je treba regulirati toploto v prostorih, kot to priporoča ergonomija bivanja in dela, dodatno lahko prostor vlažimo z vlažilci zraka in pri tem pazimo na morebiten pojav plesni (to pogosto zanemarimo kot morebitni razlog za težave z dihali), priporoča se tudi redno odstranjevanje hišnega prahu s sesanjem in pranjem tako gladkih površin kot zaves in tapeciranega pohištva. Zase lahko največ postorimo z redno aplikacijo fiziološke raztopine v nos, vsakodnevnimi vlažnimi inhalacijami in uživanjem dovolj tekočine kljub zimskemu obdobju (v povprečju je žeja pozimi manj izražena kot poleti – potrebe organizma po tekočini kljub mrazu niso toliko manjše, saj tekočino izgubljamo tako z dihanjem kot s potenjem pod toplimi oblačili).”

Kateri so prvi znaki, da gre za težave s sinusi?

“Vnetno obolenje nosnih in obnosnih votlin (sinusov) se pogosto pojavi že pred samimi t. i. »težavami s sinusi«, te so od pojava dalje kronične (nikoli v celoti ne izzvenijo za dlje časa, če ne spremenimo svojega okolja ali naredimo česa v zvezi s tem v smislu zdravljenja tako vzroka kot samih težav). Prvi znaki so poleg polnosti v nosu in izcedka iz nosu predvsem občutek tiščanja v predelu čela ali korena nosu ali lic, ta se okrepi pri nenadnem obračanju glave ali predklonu. Lahko se pojavijo splošno slabo počutje, vročina in povišani parametri vnetja na izvidu laboratorijskih preiskav krvi. Pri specialistu ORL sledi natančen pregled in ocena stanja, metode so odvisne od obsega težav, glede na ugotovljeno se lahko odločimo še za laboratorijsko in slikovno diagnostiko, pogosto moramo razmišljati še o napotitvi k alergologu. Glede na ugotovljeno se predpiše tudi terapija, pri dolgotrajnih težavah je lokalna s kapljicami in pršili za v nos (nekatera lahko predpiše le zdravnik), pri akutnih pa je tudi sistemska z antibiotiki, ob tem je obvezno zdravljenje bolečine.”

V katerih primerih je potrebna funkcionalna korekcija nosu?

“Ko govorimo o funkcionalni korekciji nosu, je treba najprej omeniti funkcijo omenjenega organa: prehajanje, ogrevanje, vlaženje in čiščenja zraka, tvorba in izločanje sluzi, vohanje … V primeru motnje ene ali več omenjenih funkcij, ki se jih ne da odpraviti z zdravili in še vedno povzročajo težave pri posamezniku, je treba razmišljati o operativnem zdravljenju. Najpogosteje se bolniki odločijo za funkcionalno operacijo nosu zaradi težkega dihanja skozi nos, to pa je posledica ukrivljenega nosnega pretina ali zadebeljenih in bolj na sredini ležečih nosnih školjk. V primeru ugotovljenih strukturnih sprememb v nosu, ki povzročajo oteženo dihanje skozi nos, se mora bolnik sam odločiti za operacijo, z operaterjem pa se na koncu dogovorita, ali bo poseg opravljen v lokalni ali splošni anesteziji.”

Kakšne težave lahko povzročajo nosni polipi?

“Nosni polipi ovirajo dihanje skozi nos, lahko povzročajo tudi motnje zračenja obnosnih votlin in motnje voha. V primeru ugotovitve nosnih polipov je treba takoj uvesti obilno izpiranje nosu s fiziološko raztopino in protivnetno terapijo, bolnike redno spremljati in oceniti učinek zdravljenja, v primeru neodzivanja na protivnetno zdravljenje pa je treba razmišljati o operaciji nosnih polipov, pred tem je potreben še endoskopski pregled nosu in CT obnosnih votlin. V sklop diagnostike spada tudi obravnava pri alergologu. Glede na ugotovitve se bolnik in kirurg dogovorita za obseg operacije in nadaljnje zdravljenje z zdravili.”

Zakaj vse lahko pride do razjed na jeziku, kdaj je potreben pregled pri specialistu ORL?

“Razjede v ustih so posledica lokalnih vnetnih in drugih bolezni, nekatere so povezane z ustno higieno in prisotnostjo obolenja obzobnih tkiv, druge so pogoste in naključne, kot to velja za afte v ustih, ter same izzvenijo, včasih moramo pomisliti na virusna obolenja ustne sluznice (herpes in drugi virusi), razjede v ustih so lahko tudi posledica bolezni notranjih organov ali bolezni epitelija (te obravnavajo internisti in dermatologi). Posebno previdni pa moramo biti pri vseh razjedah ustne sluznice (tudi na jeziku), ki trajajo več kot dva do tri tedne, se ne celijo ter se celo širijo. Take spremembe so lahko posledica nevarnih obolenj in treba jih je vzročno opredeliti. Na morebitno rakavo obolenje je treba pomisliti ob spremembah na ustni sluznici predvsem pri moških srednjih let, ki so redni uživalci alkohola in kadilci; drugače pa pred nevarnimi obolenji ni imun nihče v populaciji.”

Ko se pojavijo bolečine v ušesih, v kakšnem času je priporočljiv čas za pregled pri zdravniku?

“Bolečina v ušesih ali njihovi okolici ima lahko več vzrokov, v primeru ušesnih vzrokov so lahko pridruženi simptomi slabši sluh, občutek polnosti v ušesu, izcedek iz ušes … seveda pa lahko v predel ušes seva tudi bolečina iz hrbtenice in čeljustnega sklepa ter drugih struktur glave in vratu. Od vzroka sta seveda odvisna nadaljnja diagnostika in zdravljenje, na začetku pa je treba najprej zdraviti bolečino. Vzamemo analgetik in opazujemo rezultat, če bolečina izzveni po nekaj tabletah, potem jo lahko razumemo kot naključno, če pa bolečina kljub analgetikom vztraja ali so prisotne druge težave, pa se je treba obrniti na zdravnika. Bolečina v ušesu ob poslabšanju sluha ali izcedku iz ušesa predstavlja upravičen vzrok za obisk zdravnika, izjema so prehladna obolenja s pogostim pritiskom v ušesih – v tem primeru se lahko nekaj časa zdravimo sami s fiziološko raztopino in dekongestivom za v nos ter analgetikom po potrebi, zdravnika obiščemo v primeru vztrajanja s prehladom povezanimi težavami več kot mesec ali dva.”

Ali specialist ORL obravnava tudi težave z motnjami dihanja?

“ORL specialist obravnava tudi težave z motnjami dihanja, najpogostejše so motnje dihanja skozi nos, ki sem jih že omenil. Tokrat ste najverjetneje mislili na bolnike z občutkom dušenja ali stiskanja v grlu in na bolnike z motečim smrčanjem ponoči. Glede grla z ogledalcem ali endoskopom ocenimo strukture in v primeru izključitve organskega vzroka za težave posumimo na psihogeni vzrok, ki je pogosto posledica stresa, strahu pred nečim, izčrpanosti … Kar zadeva smrčanje pa je treba oceniti prehodnost nosu, strukture v ustih in žrelu, vhod v grlo … opis omenjenega je v veliko pomoč strokovnjakom za motnje dihanja med spanjem glede odločanja o terapiji, ki se predpiše po zaključeni diagnostiki – vključno z obvezno polisomnografijo (merjenjem funkcij v zvezi z dihanjem med spanjem).”