Kaj je
ORL?

Otorinolaringologija  je medicinska veda, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem bolezni, poškodb in prirojenih nepravilnosti glave in vratu, ne samo ušes, nosu in grla.

Kaj je
ORL?

Otorinolaringologija  je medicinska veda, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem bolezni, poškodb in prirojenih nepravilnosti glave in vratu, ne samo ušes, nosu in grla.

Kako poteka
ORL PREGLED?

Gre za obravnavo pri zdravniku specialistu, ki je usposobljen za obravnavo bolnikov s težavami v predelu glave in vratu. Deležni boste osebnega pogovora, ustreznega pregleda in potrebne diagnostike ter strokovnega mnenja stanja v ušesih, nosnem organu, ustih, žrelu, grlu in vratu. 

Pregled ušesa

Pri pregledu ušesa zdravnik s potegom za uhelj zravna sluhovod in vanj vložil kovinski livček, da si lahko prikaže bobnič. V primeru ušesnega masla ali izločkov v zunanjem sluhovodu, bo zdravnik moral zunanji sluhovod sprati ali s toplo vodo ali posesati izločke s kovinskim aspiratorjem (cevko) ali uporabiti druge inštrumente za odstranjevanje vsebine sluhovoda.

Pregled nosu

Pri pregledu nosnih votlin zdravnik s posebnim nosnim odpiračem pridvigne nosni vršek in razpre najprej eno in nato drugo nosnico ter si ogleda nosno votlino. Za natančnejši pregled nosne votline je pri nekaterih pacientih potrebna endoskopija nosu z trdim kovinskim endoskopom, debelim nekaj milimetrov. Včasih je zaradi neugodnih anatomskih pogojev (zelo ozki nosni hodniki) pred pregledom potrebno omrtvičiti sluznico v nosu z vložkom, prepojenim z lokalnim anestetikom in šele nato pregledovati nosni votlini z inštrumentom.

Pregled ustne votline

Pregled ustne votline in ustnega in nosnega dela žrela poteka s pomočjo loparčka, s katerim zdravnik potisne jezik nekoliko navzdol oziroma odmakne lici. Morebitne spremembe bo tudi otipal. Za pregled nosnega žrela sočasno uporabi drobno ogreto ogledalo, s katerim skozi ustno votlino pregleda del žrela za nosno votlino.

Pregled grla

Za pregled grla in spodnjega žrela zdravnik uporabi ogreto ogledalce na držalu. Bolnik izplazi jezik, zdravnik jezik pridrži z gazo. Med foniranjem (bolnik izreče glas »e« ali »i«) zdravnik z zrcalcem pregleda grlo in spodnje žrelo. Pri endoskopskem pregledu grla namesto zrcalca uporabi od 7 do 10 mmm debel kovinski endoskop. V primeru zelo močnega žrelnega refleksa, tako da pacienta ob dotikih v žrelu in ustni votlini sili na bruhanje, zdravnik omrtviči pacientovo sluznico z razpršilom lokalnega anestetika, da je pregled sploh možen.

Pregled vratu

ORL pregled se zaključi z otipanjem vratu. Pregled vratu je diagnostični postopek, ki se osredotoča na oceno stanja in zdravja vratnih struktur, vključno z žlezami ščitnice, bezgavkami ter mišicami in sklepi. Ta pregled se izvaja s fizičnim pregledom, palpacijo in uporabo diagnostičnih orodij, kar omogoča zdravniku ugotoviti morebitne nepravilnosti ali bolezni v vratnem predelu ter postaviti natančno diagnozo.

Dodatna
ORL DIAGNOSTIKA

Dodatna ORL diagnostika zajema različne pomembne medicinske storitve, vključno z otomikroskopijo, ki omogoča natančen pregled bobničev in odstranjevanje sluzi, timpanometrijo za preučevanje srednjega ušesa, audiometrijo za določanje slušnega praga in diagnosticiranje naglušnosti, vestibulonistagmometrijo za oceno delovanja ravnotežnih organov, rinoskopijo za diagnostiko in zdravljenje težav v nosni votlini ter laringoskopijo za vizualno prepoznavanje patologij grla in zgornjega dihalnega trakta. Te diagnostične storitve so ključnega pomena pri ugotavljanju in obvladovanju različnih ORL težav, omogočajo natančno diagnozo in načrtovanje ustreznega zdravljenja.

Pregled ušes z mikroskopom
OTOMIKROSKOPIJA

Pregled bobničev s pomočjo mikroskopa,neredko se odločimo tudi za prerez bobniča da bi posrkali nabrano sluz, ki ponavadi povzroči slabši sluh.

Meritev podajnosti bobniča
TIMPANOMETRIJA

Preiskava se izvaja s timpanometrom (naprava, ki lahko ugotovi stanje v srednjem ušesu ter funkcijo Eustahijeve troblje, ki prezračuje srednje uho iz nosnega dela žrela – gre za merjenje podajnosti bobniča in slušnih koščic v srednjem ušesu pri spreminjanju zračnega tlaka.

Testiranje sluha / preiskava sluha
AUDIOMETRIJA - ADG

Je neinvazivna preiskava sluha v zvočno izolirani komori, s katero določimo slušni prag preiskovanca v različnih frekvencah govornega področja. Slušni prag se določi po kostni in zračni poti, kar nam po prikazu rezultatov na posebnem grafu (audiogramu) omogoča sklepanje o vrsti in vzroku morebitne naglušnosti in odločitev o najprimernejšem načinu zdravljenja.

Otonevrološki pregled s testiranjem ravnotežne funkcije
VESTIBULONISTAGMOMETRIJA - VTG

Otonevrološki pregled s testiranjem ravnotežne funkcije

VESTIBULONISTAGMOMETRIJA - VTG

Kalorično testiranje ali bitermalni frekvenčni vestibulogram (VTG) je preiskava s katero ocenjujemo delovanje labirintov, organov za ravnotežje. Preiskava se opravi v ležečem položaju z dvignjenim vzglavjem. Izvajalec preiskave prične z izpiranjem najprej enega, nato drugega ušesa s hladno vodo (30 C), pri čemer se sproži nistagmus (gibanje očesnih zrkel). Postopek se ponovi s toplo vodo (44C). Rezultat preiskave nam pove ali je kateri od ravnotežnih organov ali živca okvarjen.

Endoskopski pregled nosu
RINOSKOPIJA

Pregled nosnih vhodov, nosne votline, sinusov in prehoda nosne votline v žrelo s pomočjo rigidnega endoskopa. Rinoskopija je nepogrešljiv del pregleda nosne votline. Uporabljamo za diagnostiko in zdravljenje dolgo trajajočih (kroničnih) bolezni nosne votline in v večini primerov nam omogoči, da se izognemo rinotomiji ( kirurškemu odpiranju nosne votline).

Endoskopski pregled žrela in grla
LARINGOSKOPIJA

Metodo vizualnih diagnostiko patologij grla in glasilk. Lahko je več vrst. Uporablja se za bolezni nosnega in zgornjega dihalnega trakta.

Pomembna priporočila

Ker zdravnik pri pregledu uporablja inštrumente, je zelo pomembno, da pacient sodeluje pri pregledu. V primeru nemirnosti med pregledom, hitrih premikov glave, lahko pride do poškodbe stene preiskovanega organa, lahko tudi poškodbe bobniča s posledično krvavitvijo iz ušesa ali nosu. Pri pregledu grla z upogljivim nazolaringoskopom ob nenadnem premiku pacienta lahko pride do nehotenega dotika grla z inštrumentom, ki sproži dražeč kašelj, v izjemnem primeru tudi občutek dušenja.

Kdaj na
ORL PREGLED?

Če imate težave v predelu glave in vratu in te z domačim zdravljenjem v sodelovanju z izbranim zdravnikom ne morete razrešiti, je pametno razmišljati tudi v smeri obravnave pri otorinolaringologu. Najpogosteje obravnavano  bolnike s sledečimi težavami: slabši sluh, šumenje v ušesih, omotice in vrtoglavice, pritisk ali bolečine v ušesih, izcedek iz ušes, težko dihanje na nos, izcedek iz nosu, težave s tiščanjem ali bolečinami v predelu obraza, suha in pekoča usta, spremembe v ustih in žrelu, občutek cmoka ali tiščanja v žrelu ali grlu, občutek zatikanja hrane ali bolečega požiranja,  smrčanje in ostale težave z dihanjem med spanjem, hripavost, kašelj in ostale težave ali bolezni v predelu glave in vratu. Težave v predelu glave in vratu se pojavljajo tudi pri drugih boleznih in zato je ob težavah v ORL področju po potrebi vsaj opredeliti stanje ušes, nosnega organa, ust, žrela, grla in vratu.