Praktični nasveti za preprečevanje in zdravljenje ORL težav pri otrocih

Matej Svetec, dr.med., spec. ORL

Specifične bolezni predvsem z raznimi vnetji v ORL področju prežijo na naše otroke čez celo leto. Poleti v kopalni sezoni so pogosta vnetja sluhovodov, jeseni in pozimi v prehladnem obdobju so pogosta vnetja dihal in srednjih ušes, pomladi v alergijskem obdobju pa so v ospredju predvsem alergijska vnetja. Pogosto se sprašujemo, kaj lahko naredimo za preprečevanje teh obolenj. 

CERUMEN IN VNETJA SLUHOVODOV:

Stroka odsvetuje uporabo vatiranih palčk za čiščenje sluhovodov, saj se s tem pogosto odvečno ušesno maslo nariva na bobnič, posledice so slabši sluh in večja verjetnost poškodbe/vnetja; vatirane palčke so namenjene toaleti tistih zunanjih delov uhljev, ki jih pri otroku zaradi majhnosti ne dosežemo s prst; odvečno ušesno maslo lahko poskusimo stopiti s parafinskem oljem iz lekarne in ob neuspehu je tu možnost izpiranja ušes pri pediatru ali toalete ušes pri ORL specialistu; ponavljajoča se močenja ušes lahko pripeljejo do vnetja sluhovodov, to lahko preprečimo z uporabo prilagojenih silikonskih čepov za ušesa, ki se jih da naročiti pri dobaviteljih slušnih aparatov (to je precej lažje, kot otroku dopovedati, naj ne moči glave). 

PREHLADI IN VNETJA SREDNJIH UŠES:

Ušes ne pokrivamo zaradi preprečevanja vnetja, ušesa pokrivamo v zelo hladnem in vetrovnem vremenu zaradi preprečevanja omrzlin uhljev (njihova tanka koža ima namreč zelo malo toplotne zaščite); majhni otroci morajo po potrebi nositi kapo, saj pri njih glava predstavlja precej večji delež površine telesa kot pri odraslem in tako se lahko majhni otroci že samo preko glave podhladijo, posledica je prehlad z veliko verjetnostjo razširitve vnetja preko Eustahijevih tub na srednja ušesa (torej vnetje srednjih ušes nastane z razširitvijo vnetja iz nosu in žrela, ne pa kot mnogi mislijo zaradi nepokritih uhljev od zunaj); ob prehladu lahko sami preprečimo poslabšanje stanja pri otroku s higienskimi ukrepi kot so aplikacija fiziološke raztopine v nos redno in uporaba otroškega dekongestiva za največ  5 dni ter po potrebi uporaba analgetika (tudi samo bolečino v ušesih je potrebno zdraviti, ne rabimo čakati še na vročino); če stanje pri otroki ni boljše v dveh dneh ali če pride do poslabšanja oziroma se pojavi izcedek iz ušes, je potrebno obiskati zdravnika. Za ALERGIJSKI RINITIS  velja objavljeno v Kranjčanki 19. maja 2017 na temo Praktični nasveti za premagovanje težav z alergijskim rinitisom.

Kako pripravimo otroka na pregled pri ORL specialistu?

Tu prepuščam glavno vlogo staršem in od njihove priprave otroka na pregled je odvisna tudi moja uspešnost. Sam pogosto prvič vidim otroka ob prihodu v ambulanto, ne poznam njegovega karakterja in nisem soudeležen pri njegovi vzgoji ter predvsem ne poznam njegovih preteklih izkušenj med obiski pri zdravniku, kar je za otrokovo dojemanje moje vloge zelo pomembno. Otroci so v večini zelo dojemljivi in predvsem preveč zaščitniški starši to pogosto podcenjujejo, takrat je obravnava otrok otežena, saj se otrok posveča pridobivanju dodatne pozornosti staršev in ne sodelovanju z zdravnikom. Otroci do starosti okoli dveh let seveda ne morejo biti dojemljivi, takrat eden od staršev posadi otroka v naročje in ga čvrsto prime ter tako oba z otrokom sledita navodilom zdravnika med pregledom.